”Den lille killens godis är slut nu. Han tittar på mig under lugg. Säger inget på en lång, lång stund. Hans mamma har vaknat, slötittar ut genom tågfönstret. Plötsligt pekar denne enmetersmedborgare på mig och frågar med klar och tydlig röst: ”Mamma, är det en tant eller en farbror?”
Det blir helt tyst i vår del av tåget. I mitt sinne blir det tyst i hela tåget, från lok till slutvagn. Alla människor tystnar. Tanten med sin lilla knähund som stigit på i Hässleholm, den svarte killen som inlett ett samtal med den vite mannen om var man kan hitta det bästa julbordet, den svartklädda tjejen som just tagit upp en medhavd ostmacka. Konduktören. Det är som innan en jordbävning.
Tystnaden som uppstår är öronbedövande.”
CLAES SCHMIDT är marknadschefen som kom ut som transvestit och blev SaraClaes med hela svenska folket 2003. Claes/Sara använder humorn och sin egen person för att bryta upp normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt. Därför handlar denna bok inte om varför Claes/Sara är transvestit, utan om varför många tycker att det är konstigt. Claes/Sara fick Stora Talarpriset 2010.
"Från Man till Människa" (BabaBooks Förlag) är en sorts biografi-roman och behandlar på ett underhållande sätt de normer och värderingar som styr våra liv och hur vi programmeras att tänka. Den tar upp mycket av det jag pratar om i mina föreläsningar.
Boken är skriven av Vesna Maldaner och släpptes 1:a december 2012. Du kan beställa boken genom att skicka ett mail till info@saraclaes.se
”Jag har en mycket nära vän som heter Claes Schmidt och ibland även SaraClaes. Av hen har jag lärt mig mycket och lär mig än. Vi har haft mycket roligt de senaste nio åren och skrattat åt våra fördomar gentemot varandra och andra; Claes eller Sara som svensk transperson och jag som kurdisk hetero. Det är mycket viktigt att ifrågasätta sig själv, sina sanningar, sina fördomar, sina tankar och åsikter. Mycket viktigt. För de dödar folk, de dödar oss och de dödar våra medmänniskor. Personer som aldrig får bli eller hindrar sig själv från att bli hela individer med drömmar och möjligheter på grund av våra sanningar och fördomar om vad som är okej och vad som inte är okej. Min vän Claes Schmidt/SaraClaes har kommit ut med boken ´Från man till människa´ och som jag starkt rekommenderar dig att läsa.”
Ur Özz Nüjens sommarprat 2013
"Jag sträckläser boken, som är skriven som en dialog mellan Claes och Sara och som handlar mycket om vår rätt att vara oss själva fullt ut. Vår rätt att vara människor. Vår rätt att slippa kategoriseras, eller att åtminstone uppfatta att många inte känner sig hemma i de traditionella facken. Boken väcker tankar om hur vi grupperar människor och ställer frågan varför vi så ofta utgår ifrån var människor har mellan benen. Vad skulle till exempel hända om vi valde att säga att könet sitter i huvudet?”
Charlotte Rudenstam, journalist och bloggare”På kvällarna läser jag Claes Schmidt SaraClaes bok ”Från man till människa”. Köpte den direkt via Adlibris när jag lyssnat på hens fantastiska föreläsning på Skolriksdagen 2015 i Stockholm för två veckor sedan. Några timmar som trollband nästan 3 000 personer och de stående ovationerna efteråt var bevis på hans förmåga att nå sin publik.
Boken som "allvarligt kan skada dina fördomar". Jag njuter den – som en pralin. Det går inte att sträckläsa en sådan bok. Varje mening måste liksom gro. Tyvärr har ju praliner en tendens att smälta allt för fort på tungan, men än har jag kapitel kvar och eftersmaken kommer att vara bestående. Språket är humoristiskt och den är verkligen skriven på sätt som får dig att fundera! Boken tar upp manlig/kvinnligt – skillnader och likheter mellan könen, inställningen till invandring, olika sexuella läggningar etc.
Jag kan inte nog rekommendera denna bok. Boken som allvarligt kan skada dina fördomar!! ”
sigridsofia.bloggplatsen.se
”Jag är imponerad av hur precist författaren Vesna Maldaner har kunnat skriva sig in i Claes/Saras tankegång och historia. Så verkligt att jag kände att vi satt och talade med varandra på resan genom boken - och livet."
Länk till webbplats
"Som transperson är Claes Schmidt/SaraClaes väl insatt i de svenska fördomarna och de förutfattade meningarna om hur folk ska och borde vara. Med sina underfundiga och ofta humoristiska resonemang kunde han leverera både en och två ahaupplevelse."
Läs till webbplatsen värnamo.nu
”Claes Schmidt är unik”
Anders Liljeqvist, P4 Kristianstad - Morgonen"I boken får du en berättelse om hur Claes vågade göra Sara till en del av sitt liv och även göra Sara till en offentlig person. Men det viktigaste med boken är att den lyfter fram allas rätt att få vara den person man vill vara. Jag skulle kunna säga att Claes Schmidt genom SaraClaes har gett transvestismen ett ansikte!
Du som väljer att läsa boken kommer att få både aha-upplevelser och tankar om vilka rädslor och fördomar du bär med dig. Du får också en chans att ompröva dina värderingar som du kanske burit omkring på hela livet, fram tills nu."
"Resultatet av samarbetet [mellan Claes Schmidt & Vesna Maldaner, förl. anm.] har blivit en mycket tankeväckande bok som fullkomligt raserar allt ”gammeltänk” om begrepp som ”kvinnligt”, ”manligt” och ”normalt”. I stället är det ”det mänskliga” som har huvudrollen när Claes och Sara släpper in oss i sin tankevärld. Att boken härtill är
sprängfylld med humor (”jag har så lite hår att jag blir hjärntvättad varje gång jag duschar …”) är en extra bonus.”
"Boken är delvis skriven som en dialog mellan Claes och Sara där de pratar om vår rätt att vara människor, om värderingar som styr våra liv och hur vi är programmerade att tänka. Det är ett listigt grepp som författaren använder, kanske det enda vettiga? Allt blir så tydligt. Budskapet går fram och som läsare överraskas jag av att boken är så stimulerande. Den är både allvarlig, klok och roligt på en och samma gång."
Län till Respons webbplats
” Journalisten Vesna Maldaner har intervjuat SaraClaes/Claes Schmidt om transvestitiska erfarenheter. I boken Från man till människa (Baba Books förlag) tar hon oss med på en resa här och nu som samtidigt blir en resa genom Sara/Claes liv, där och då. ´Vi ska inte vara rädda för människor. Vi ska vara rädda om människor.´ Det säger SaraClaes till Claes Schmidt i en diskussion om fördomar, egna och andras, som pågår mellan de båda rösterna inne i Sara/Claes huvud. Claes har varit rädd för Sara. Han har varit så transfobisk att han velat ta livet av dem båda.”
Länk till KomUt's webbplats
”Rolig, tänkvärd, intressant, rapp replikföring och kul uppläggning av materialet. Rekommenderas varmt!"
Länk till KomUt's webbplats
Fyll i namn, e-post samt ditt meddelande och skicka sedan formuläret så kontaktar vi dig inom kort.